MATAROA

Mataroa | Το Τζιν αντεπιτίθεται

Το Mataroa είναι ένα νέο gin. Κυκλοφόρησε το 2019 από την ποτοποιία Μελισσανίδη, η οποία έχει μια ιστορία περίπου 100 ετών στον χώρο των αποσταγμάτων κι έχει την έδρα της στη Μακεδονία, και πιο συγκεκριμένα στην Αλμωπία. Μέχρι πρότινος επιδιδόταν στην παραγωγή ούζου και τσίπουρου (Αρχοντικό), και μετά από σκέψη, έρευνα και μελέτη αποφάσισαν να επωφεληθούν της εμπειρίας και των δυνατοτήτων τους, και να δημιουργήσουν ένα προϊόν που θα μπορούσε να “σταθεί” επάξια δίπλα σε άλλα, και να συγκριθεί μαζί τους χωρίς να υστερεί, εντός κι εκτός Ελλάδας.

Τι κρύβεται όμως πίσω από το εξωτικό όνομα που διάλεξαν οι δημιουργοί του; Η επιλογή του, δεν αποσκοπεί απλά στον εντυπωσιασμό του καταναλωτικού κοινού. Εμπεριέχει μια σημαντική ιστορία και τη νίκη της ανθρωπιάς και του πολιτισμού σε μια εποχή που κάτι τέτοιο ήταν πιο αναγκαίο από ποτέ. Το Mataroa, λοιπόν, ήταν ένα νεοζηλανδέζικο πλοίο που εκτός άλλων, έκανε δύο μείζουσας σημασίας ταξίδια. Το πρώτο πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 1945 και είχε ως αποστολή να σώσει 173 Εβραιόπουλα, μεταφέροντας τα από την Μασσαλία στην Χάϊφα.

Το δεύτερο έγινε τον Δεκέμβρη του 1945 και το πολύτιμο “φορτίο” του αυτή την φορά αποτελούταν από Έλληνες επιστήμονες και καλλιτέχνες, εκ των οποίων η πλειοψηφία ήταν υπότροφοι του Γαλλικού κράτους. Η αποστολή οργανώθηκε από τον τότε διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου, και ως σκοπό είχε την μεταφορά των επιβατών ως τον Τάραντα της Νότιας Ιταλίας κι από εκεί στο Παρίσι, μέσω τρένου, ώστε να γλιτώσουν από πολιτικές διώξεις. Μεταξύ αυτών η Νέλλη Ανδρικοπούλου (ζωγράφος), ο Κορνήλιος Καστοριάδης (φιλόσοφος), ο Ανδρέας Γληνός (γιατρός), ο Γεώργιος Κανδύλης (αρχιτέκτονας) και ο Νίκος Σβορώνος (ιστορικός).

Επιστρέφοντας στο παρόν, η ποτοποιία Μελισσανίδη αποφασίζει να μας ταξιδέψει στη Μεσόγειο χρησιμοποιώντας το Mataroa και τη μυστική συνταγή τους. Συλλέγουν λοιπόν, 12 βότανα κι αρωματικά στοιχεία από 11 διαφορετικούς προορισμούς, τα οποία είναι: καρποί αρκεύθου (Κροατία), κόλιανδρος (Τυνησία), ρίζα ίριδας (Ιταλία), ρίζα αγγελικής και λεβάντα (Γαλλία), φλούδες πορτοκαλιού (Ισπανία), γλυκόριζα (Τουρκία), χαμομήλι (Κύπρος), φλούδες λεμονιού (Αίγυπτος), δάφνη (Συρία), μαστίχα (Χίος), φλούδες μανταρινιού (Μαρόκο). Αυτά τα υλικά προστίθενται στο απόσταγμα μελάσας που έχει ήδη αναμειχθεί με καρπούς αρκεύθου και μετά την απόσταξη, προστίθεται νερό από τις πηγές του Καϊμακτσαλάν για να μειωθούν οι εντάσεις και να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ο έξυπνος σχεδιασμός της φιάλης, με τα έντονα χρώματα και τα σκίτσα των βοτάνων, κεντρίζει το ενδιαφέρον κι επιτυγχάνει να εντυπωθεί στη μνήμη και να προϊδεάσει για τα χαρακτηριστικά του Mataroa. Αυτοχαρακτηρίζεται ως μεσογειακό dry gin κι εμφιαλώνεται στους 41,5% αλκοολικούς βαθμούς. Σίγουρα παραπέμπει στην κατηγορία των London dry gin με το έντονο άρωμα αρκεύθου, αλλά αρώματα εσπεριδοειδών κι ανθέων έρχονται να το πλαισιώσουν και να το συμπληρώσουν επιτυχώς. Δοκιμάζοντας, νιώθεις ότι είναι ελαφρώς γλυκό, ξηρό και ισορροπημένο. Οι αλκοολικοί βαθμοί δεν ενοχλούν καθόλου και φαίνεται αρκετά απαλό. Η γλυκόριζα συνδυάζεται αρμονικά με νότες εσπεριδοειδών και τη διακριτική παρουσία της μαστίχας. Στην επίγευση ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων η άρκευθος, η γλυκόριζα και η μαστίχα.

To Mataroa είναι ένα ισορροπημένο, εύγευστο κι απαλό gin που μπορεί να καταναλωθεί ευχάριστα, σε συνδυασμό με τόνικ ή ως βάση σε cocktail αλλά και χωρίς άλλες προσθήκες. Τιμολογικά τοποθετείται στην κατηγορία των premium προϊόντων, αλλά δοκιμάζοντας το, η γεύση του σε ταξιδεύει, σε κερδίζει και δικαιολογεί, με το παραπάνω, το κόστος του.