Μπύρες άνευ

Μπύρες άνευ.. Δοκιμάζουμε τα όριά μας!!

Έχω ειρωνευτεί πάρα πολλές φορές φίλους και γνωστούς που μού έχουν ζητήσει μπύρα χωρίς αλκοόλ. Ατάκες τύπου “Αν θες μπύρα χωρίς αλκοόλ, πιες καλύτερα χυμό” ή “μπύρα χωρίς αλκοόλ;; Τι έπαθες, άρρωστος είσαι;” είναι πολλές φορές η άμεση αντίδραση μου. Για να είμαι δίκαιος όμως, πρέπει να παραδεχτώ πως έκανα λάθος. Η μπύρα χωρίς αλκοόλ (όπως και η μπύρα με αλκοόλ) έχει αρκετά οφέλη και όσο περνά ο καιρός και οι διαδικασίες παραγωγής της αλλάζουν, έχει αρχίσει να γίνεται και πιο εύγευστη. Η γεύση βέβαια είναι υποκειμενική, οπότε για να είμαι πιο ακριβής, κυκλοφορούν μπύρες χωρίς αλκοόλ πια, που δύσκολα καποιος θα μπορέσει να τις ξεχωρίσει από τις “κανονικές”. Μπορώ να το δηλώσω με αρκετή σιγουριά γιατί έχει συμβεί και σε εμένα τον ίδιο.

Ποια είναι η ιστορία αυτού του προϊόντος όμως; Πόσο καινούργιο είναι και πόσο διαφέρει από τις μπύρες με αλκοόλ; Υπάρχουν αναφορές που αποδεικνύουν πως την εποχή του Μεσαίωνα γινόταν κατανάλωση μπυρών με χαμηλό ποσοστό αλκοόλ (κυμαινόταν μεταξύ 0,5 και 2,8%).Ο πρώτος λόγος ήταν πως σε αντίθεση με το νερό, το οποίο πολλές φορές ήταν μολυσμένο κι επικίνδυνο για την υγεία, ήταν πολύ πιο ασφαλείς. Ο δεύτερος, πως κόστιζαν λιγότερο σε σχέση με τους ζύθους που περιείχαν μεγαλύτερο ποσοστό αλκοόλ. Αρκετούς αιώνες αργότερα, στην Αμερική του 1920 ξεκινά η ποτοαπαγόρευση. Το νόμιμο όριο του αλκοόλ καθορίζεται στο 0,5% και πολλές ζυθοποιίες προσπαθώντας να παραμείνουν κερδοφόρες ξεκινούν να παράγουν μπύρες με αυτό το ποσοστό αλκοόλ. Η ποτοαπαγόρευση μπορεί να έληξε το 1933, αλλά η παραγωγή και κατανάλωση αυτών των προϊόντων από τους Αμερικάνους καταναλωτές δεν σταμάτησε. Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μια αυξητική τάση στην κατανάλωση τέτοιων προϊόντων για διάφορους λόγους. Πιο υγιεινή διατροφή, χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων, διάφοροι ιατρικοί λόγοι, υπεύθυνη κατανάλωση ή ακόμα και θρησκευτικές πεποιθήσεις έχουν δημιουργήσει μιαν αγορά που εξαπλώνεται και πολλές εταιρείες “προσφέρονται” να εξυπηρετήσουν.

Πώς παράγεται η μπύρα χωρίς αλκοόλ; Ας ξεκινήσουμε με τα είδη μπύρας χωρίς αλκοόλ ή χαμηλής περιεκτικότητας σε αυτό, που υπάρχουν και χωρίζονται σε 3 βασικές κατηγορίες:

  1. Χωρίς αλκοόλ: Περιεκτικότητα έως 0,05% σε αλκοόλ.
  2. Απο-οινοπνευματωθείσα μπύρα: Περιεκτικότητα μεγαλύτερη από 0,05 κι έως 0,5% σε αλκοόλ.
  3. Χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ: Περιεκτικότητα έως 1,2% σε αλκοόλ.

Η διαδικασία παραγωγής της δεν διαφέρει πάρα πολύ απ’ αυτήν της κλασσικής μπύρας. Για χρόνια η μπύρα θερμαινόταν ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ και να μειωθεί με αυτόν τον τρόπο το ποσοστό του. Βέβαια η θέρμανση αλλοίωνε τη γεύση της μπύρας. Σταδιακά βρέθηκαν τρόποι ώστε να μειωθεί η θερμοκρασία θέρμανσης και να αποφεύγεται ως ένα σημείο η αλλοίωση της γεύσης. Μια πιο σύγχρονη τεχνική είναι αυτή της αντίστροφης ώσμωσης που ουσιαστικά φιλτράρει την μπυρα, ώστε να παραχθεί ένα μείγμα, από το οποίο, με μεθόδους απόσταξης θα αφαιρεθεί το αλκοόλ.

Όποια διαδικασία κι αν χρησιμοποιείται το σίγουρο είναι πως η μπύρα χωρίς αλκοόλ συνεχίζει να κερδίζει όλο και περισσότερους “οπαδούς”. Έρευνες που γίνονται τονίζουν τα οφέλη της όπως καλύτερη αποκατάσταση των αθλητών, βελτίωση της ποιότητας ύπνου, λιγότερες θερμίδες και οι εταιρείες εξελίσσονται με αποτέλεσμα να δημιουργούν προϊόντα που δεν έχουν γευστικά, σχεδόν, καμία διαφορά από τις μπύρες με αλκοόλ. Είτε είστε υπέρ είτε κατά, ως καταναλωτές μόνο κερδισμένοι είμαστε από την ύπαρξη τόσων επιλογών κι εναλλακτικών.